A gyógyító csokoládé

| 0 comments

 

A cikkben a kakaó gyógyhatásairól olvashattok. Bemutatjuk a csokoládé készítés több egészséges változatát is! Hamarosan itt van a Karácsony! Sokan ilyenkor különféle csokoládé készítményekkel (Mikulás figurákkal, szaloncukorral, csoki karácsonyfa díszekkel) ajándékozzuk meg a kisebbeket és egymást. Tudtátok, hogy a kakaó valójában egy gyógynövény? 

A múltkori cikkünkben már olvashattatok erről. Mielőtt megnyugtatnánk a lelkiismeretünket, hogy tömhetjük gyermekünket különféle cukros és etilvanillin tartalmú édességipari készítményekkel, szögezzük le, hogy a nyers és minél kevésbé feldolgozott kakaó az, aminek gyógyhatása van. A kakaó keserű növény és nem édes. Egyes kutatások kimutatták, hogy a többszörösen feldolgozott és adalékanyagokkal növelt kakaópor gyakorlatilag elveszti gyógyhatását, e mellett a különféle ipari adalékok és a cukor tartalma miatt az egészséget hosszú távon károsan is befolyásolhatja.

Olyan figurákat vegyünk tehát gyermekünknek, amelyek minél több kakaó tartalommal rendelkeznek és minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Ezek drágább készítmények, viszont valóban kakaót, kakaóvajat és ipari vanillin készítmények helyett vanília rudat tartalmaznak. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen.

Jó ötlet a saját készítésű Mikulás, csillag, vagy más figura. Csak egy öntőforma kell hozzá (a Google-ben: “csokoládé öntőforma” címszó alatt találhatunk ilyet) és egy jó csokirecept. A csomagolást is mi magunk végezhetjük, így még személyesebb lesz az ajándék.

Extra tippek: Karácsonyfadíszt is készíthetünk, ebben az esetben azonban ne felejtsünk el szép vékony szalagot fűzni a formába, mielőtt teletöltenénk. Üreges csokoládét úgy tudunk készíteni, ha az öntőformát hideg helyen forgatjuk, így az oldalára ragad az olvadék csokoládé, és úgy szilárdul meg!

A csokoládé masszát az alábbi különféle módokon készíthetjük:

Bio csokoládé pasztilla: sok helyett vehetünk már ilyet, akár az Interneten is. A lényeg, hogy magas minőségű, lehetőleg organikus, minél magasabb kakaótartalmú pasztillát vegyünk. Számos míves csokoládét készítenek ebből nagy nevű és múltú manufaktúrák, bátran használjuk hát mi is! Olyan csoki pasztillákat is vehetünk már, amelyek bár nem organikus minőségűek, azonban glutén, tej, tojás, szója és mogyoró mentesek. Érdemes egy kis időt szánni rá, hogy jobban körülnézzünk kedvenc bio boltunkban, vagy Internetes áruházunkban.

Jó minőségű fekete csokoládé: óvatosan olvaszd meg, és öntsd formákba (ha egy kicsit meg szeretnéd bolondítani, akkor kesudió-, mogyoró-, vagy mandula lisztet is adhatsz hozzá, így az ízén lehet javítani). Cukrot nem érdemes többet hozzá rakni, hiszen a gyógyértékén rontunk! Az ízjavító csonthéjas liszteknél figyeljünk arra, hogy extra finomra legyen őrölve!

Extra recept. Ha kakaó és a nyers koszt (ún. élő édesség) gyógyhatását együttesen szeretnénk élvezni, akkor az alábbi receptet is érdemes kipróbálnunk: Csokoládé trüffel

 

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Read previous post:
Gyógyító üzenet

A mai gyógyító üzenet: "Fejlődni annyi, mint megnyílni az élet és kihívásai számára. Csak az jut előre, aki enged a...

Close