A paleo korszakban kevesebb húst ettek…

| 0 comments

A kőkorszak embere jóval kevesebb húst és több növényi táplálékot fogyasztott, mint eddig feltételezték – derítették ki a Cambridge-i Egyetem tudósai, akik vizsgálataikról a Journal of Physical Anthropology című folyóiratban számoltak be. A régmúlt korok emberének étrendjét vizsgálva a tudósok abból indulnak ki, hogy a fehérje az egyetlen olyan táplálék, amely nitrogént tartalmaz. Minden egyes táplálékfajtára a könnyű és nehéz nitrogénizotópok más és más aránya jellemző: ily módon egy adott ökorendszerben rekonstruálható az étrend a fosszilizálódott csontokban található nitrogénizotópok arányai alapján – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/24302-stone-age-diet.html).
A szervezetben jobban fennmaradnak a nehéz nitrogénizotópok, mint a könnyűek. Így a valóságos arányok megállapításához a tudósok olyan átszámítási táblázatot alkalmaznak, amelyet különböző fehérjetartalmú étrenden tartott állatokkal végzett korábbi vizsgálatok során állítottak össze. E táblázat alapján a kutatók korábban arra a következtetésre jutottak, hogy az őskori ember étrendjének 60-80 százalékát adták az állati fehérjék. Ez az adat annál inkább meglepő volt, mivel a modern étrendben mindössze 45 százalékkal szerepelnek a legkülönfélébb eredetű proteinek.
“Még az Északi-sarkkörön túl élő népesség étrendje sem tartalmaz ennyi fehérjét, pedig sok proteint fogyasztanak és még több zsírt” – emelte ki Tamsin O’Connell, a tanulmány szerzője, aki vizsgálatai során abból indult ki, hogy a korábbi becslések hibásak lehettek, mivel állatkísérletek eredményeiből indultak ki.
A Cambridge-i Egyetem kutatói a mostani vizsgálatok során pontosan könyvelték, hogy miből mennyit fogyasztottak egy hét leforgása alatt a kutatásban részt vevő önkéntesek, és minden ételből mintát vettek. Összehasonlítva a nitrogénizotópok arányát az ételekben és a résztvevők vérmintájában, meghatározták, hogy az emberi szervezet mennyi nehéz nitrogénizotópot raktároz el például a csontokban vagy a hajban.
Mint O’Connell kifejtette, így arra jutottak, hogy 12 ezer éve a korai földművesek étrendjének “csak” 40-50 százalékát adták az állati fehérjék. Táplálkozásuk összetétele nagyban hasonlít a jelenkori kínai vagy indiai farmerek étrendjére. A vadászó-gyűjtögetők is sokkal kevesebb húst fogyasztottak, mint azt korábban feltételezték.
“Arra a következtetésre jutottunk, hogy az állati eredetű fehérjék sokkal kevésbé voltak fontosak az őskor emberének étrendjében, de különösen igaz ez a neolitikumi földművesekre. A feltételezettnél kiegyensúlyozottabb étrend viszont arról tanúskodik, hogy komplex túlélési stratégiát követtek” – fogalmazott O’Connell.

Forrás: MTI

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Read previous post:
SZERECSENDIÓ a gyógyító étel

Nemrégiben olvashattatok a KREATIVITÁS teáról. Miről is olyan különleges ez a tea? A gyógyereje a gyógynövények aromás olajaiban rejlik, mely...

Close